Parker, Dr Westerlund och kyrkomålningar

Det nya eltåget tar oss runt Enköping och genom de vackra parkerna. Det var stadsträdgårdsmästare Stefan Mattson, som i början av 1980-talet började skapa trädgårdsmiljöer med träd och perenner i fokus. Idag är parkerna ett signum för Enköping.

Westerlundska gården var Enköpingsdoktorn Ernst Westerlunds (1839–1924) bostad, praktik och trädgård. Hit kom patienter från hela Norden, från Ryssland, ja, från hela Västeuropa och även från mer avlägsna platser. Hans praktik var den största i Sverige i slutet av 1800-talet. Det var dock inte som kirurg han blev världskänd utan som nervläkare. Idag är gården en sekelskiftesträdgård med lusthus och vackra planteringar, tillsammans med en guide får vi höra hela historien om den omtyckta Dr Westerlund.

Lunch äter vi gemensamt på någon av de mysiga restaurangerna som finns i staden.

Vi lämnar Enköping och tar oss ut på landsbygden. Härkeberga kyrka finns i ett kulturlandskap som är rikt på fornlämningar. Huvuddelen av kyrkan är byggd i början av 1300-talet och är känd för sina ovanligt välbevarade kalkmålningar, av kyrkomålaren Albertus Pictor. År 2022 återinvigdes kyrkan efter att fått, inte bara ny inredning, utan också fått de vackra väggmålningarna renoverade. Vi möts av en guide som berättar mer om den spännande kyrkan.

Vi avslutar dagen på Landsberga Gård i Biskopskulla, en kungsgård som har anor från vikingatiden och som sedan blev översteboställe under Karl XI:s tid. Gårdens ägare möter upp och vi får höra mer om gården, om deras utehönor, gårdskvarnen och deras rika sortiment av närproducerad mat. Sist men inte minst serveras eftermiddagskaffe med hembakta kakor.

Pris från: 525 kr

I exemplet ovan ingår: Parktåget inkl. guide, visning Westerlundska Gården, lunch, visning Härkeberga Kyrka och Landsberga gård inkl. eftermiddagskaffe

Tillval: busstransport, förmiddagskaffe

Fyll i formuläret för att göra en bokningsförfrågan

    Genom att klicka på "Skicka" godkänner du att Upplandsresan sparar dina personuppgifter och att vi använder den i enlighet med vår integritetspolicy. Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.