“Grönsöö slott representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tillsammans med husets välbevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria.”

Mälarnaturen runt Grönsöö är häpnadsväckande vacker, slottet ligger på en liten udde i Mälaren och runt om ståtar den vackra slottsparken. Vi välkomnas till Grönsöö av en representant från familjen von Ehrenheim. Här får vi uppleva en av Sveriges vackraste parker, se utställningen i vagnstall och magasin och vi blir guidade i slottets välbevarade inre. Kaffe och smörgås serveras i Bränneriet och i slottsbutiken kan du köpa presenter och slottets egen Grönsöömust. När Johan Skytte byggde sitt slott 1611 på Grönsöö fick han låna Karl IX hovträdgårdsmästare Johan Ludvigsson, för att anlägga två renässansträdgårdar med fruktträd. Detta blev startpunkten till det som idag är Grönsöö Slottspark och Trädgårdar.

Vi äter lunch inne i Enköping innan vår guide Elisabet Lind tar taktpinnen och berättar hur Enköpings parker har växt fram och blivit stadens stora turistattraktion. Vi får höra om hur växter kombineras för att skapa rum och miljöer, om hur perenna växter används i stora ytor överallt i staden, i parker, i rondeller, längs gator och på torg. Promenaden går genom några av de mindre fickparkerna och till någon större park. Guidningen avslutas i Drömparken, skapad av Piet Oudolf som är känd för sina spektakulära kompositioner med högvuxna och färgsprakande perenner. Promenaden är mellan 1 – 1½ km lång och vi går i lugn takt.

Pris från: 595 kr

I exemplet ovan ingår: Förmiddagskaffe och smörgås, guidning av Grönsöö Slott, lunch, parkvandring med Elisabet Lind.

Tillval: busstransport från din hemort, eller så bokar vi en buss åt dig.

Fyll i formuläret för att göra en bokningsförfrågan

    Genom att klicka på "Skicka" godkänner du att Upplandsresan sparar dina personuppgifter och att vi använder den i enlighet med vår integritetspolicy. Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.