Vid en 700 år gamla tegelkyrka påträffades båtgravar från ca 550-800 e.Kr. Kyrkomiljön är en av landets mest imponerande och intill finns en Kungshög där flera fynd är funna, dessa är välbevarade och unika och gav namn åt denna tidsperiod: Vendeltiden.

Kyrkomiljön i Vendel är en av landets mest imponerande. En 700 år gamla tegelkyrka, som är rikligt smyckad med medeltida väggmålningar. Sommartid får Vendels kyrka besök från hela världen, då kyrkan med sina bogårdsmurar och målningar har ett kulturhistoriskt värde. I slutet av 1800-talet skulle Vendels kyrka utvidgas, då påträffades fjorton båtgravar från ca 550-800 e.Kr. De fynd som gjordes var så välbevarade och unika att de fick ge namn åt denna tidsperiod: Vendeltiden. Gravarna var vid denna tid de rikaste som påträffats i Sverige. Föremål som har hittats i Vendel är svärd,sköldar, en hjälm, spjut och pilar. Intill kyrkan finns den så kallade Ottarshögen. Den är enligt folktro, Kung Ottar Vendelkråkas grav, som möjligen levde under 500-talets första hälft och är en av Mälardalens äldsta kända kungshögar. Den ingår i ett gravfält med mer än 60 gravar. Ottarshögen kallas även för kungshög, då den har en diameter som är större än 30 meter. Graven grävdes ut år 1914 och 1916, i graven påträffades fynd som tyder på att de som begravdes hade hög status.

Örbyhus slott är ett av de största medeltida godskomplexen i Uppland och med sin koppling till Erik XIV, intar Örbyhus en central plats i Sveriges historia. Här satt Erik XIV i fängelse under sina sista år. Det var i december 1574 som Gustav Vasas äldste son, den avsatta kung Erik XIV, under dramatiska omständigheter fördes från statsfängelset i Västerås till Örbyhus. Det var ett schackdrag av Johan III, Eriks halvbror och efterträdare, det var också nu som Örbyhus skrev rikshistoria som den olycklige kungens sista tillflyktsort. Under de tre år Erik satt fängslad på Örbyhus förekom flera ansatser till befrielseaktioner. Oroligheterna var troligen det som drev Johan till att göra sig av med Erik. Den 26 februari 1577 förkunnades från Stockholms stadskyrka att Erik XIV dött i fängelset 43 år gammal. Modern historieforskning har fastställt att Erik XIV blev förgiftad av arsenik. Tillsammans med en guide får vi se och höra om Slottet, byggnaderna och där Erik satt fängslad.

Lunch serveras i Österbybruk, om tid medges kan vi göra ett besök i området, här finns Herrgårdsbutik, Antikhandel, Hantverksbutiker, second hand och lokalproducerade varor.

Under familjen Grills ägande, från ca 1750, var Söderfors inte bara ett blomstrande järnbruk, utan också, ett kulturellt och vetenskapligt centrum. Brukets läge vid Dalälven, gav Söderfors en god tillgång till vattenkraft. Bruket tillverkade ankare åt flottan och fick snart även producera stångjärn, detta gav Söderfors Bruk goda förutsättningar att utvecklas. En duktig guide visar och berättar om Söderfors bruks historia, den lysande epok som bruket hade och om brukets byggnader. Vi avslutar med kaffe och hembakt.

Pris: 750 kr

I exemplet ovan ingår: Förmiddagskaffe och smörgås, visning i Vendel Kyrka och vid Ottarshögen, Lunch, guidning på Örbyhus slott och Söderfors bruk, eftermiddagskaffe.

Tillval: Busstransport från din hemort, vi hjälper gärna till att boka

Fyll i formuläret för att göra en bokningsförfrågan

    Genom att klicka på "Skicka" godkänner du att Upplandsresan sparar dina personuppgifter och att vi använder den i enlighet med vår integritetspolicy. Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.