Öregrund och Forsmarks bruk

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och en charmerande idyll som bjuder på snickarglädje och atmosfär. Här kan vi känna havets närhet. Öregrund blev utskeppningshamn för stångjärnet från vallonbruken och växte i betygelse. Idag är Öregrund en sommarstad där människor möts och trivs, det är full aktivitet under sommarhalvåret.
Vi gör en promenad till fots genom gränderna och efter strandlinjen. Vi får bland annat höra historier om hur staden kom till, om sjöfarten och badortslivet från 1800-och 1900-talen.

Förr utmärkte sig Forsmarks bruk för det fantastiska järnet som tillverkades här. Bruket var också bland de första i Sverige med att producera el av sin egen vattenkraftverk och herrgården i bruket var Upplands första hus med elektrisk belysning. Idag kan man säga att Forsmarks bruk fortfarande har närproducerad el, fast från kärnkraftverken ett par kilometer bort.
Vi äter vår lunch på Forsmarks Wärdshus, som ligger i vacker vallonbruksmiljö, intill bruksdammar och de vitkalkade smedsbostäderna. Efter kaffet är det dags att se bruket. Tillsammans med vår guide går vi en promenad, vi ser Herrgården, den vackra engelska parken, husen på Bruksgatan som går från Herrgården till kyrkan.

Pris från: 425 kr

I prisexemplet ovan ingår: Guidning i Öregrund och Forsmarsks Bruk, lunch på Värdshuset

Tillägg: fm och em kaffe, busstransport

Fyll i formuläret för att göra en bokningsförfrågan

    Genom att klicka på "Skicka" godkänner du att Upplandsresan sparar dina personuppgifter och att vi använder den i enlighet med vår integritetspolicy. Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.