Gamla Uppsala är en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer, här finns de tre Kungshögarna, här låg en kungsgård och här samlades svearna för att dyrka sina gudar. Upplev vikingar, gravfynd och runstenar!

Vid ankomst serveras kaffe och smörgås, det kommer krävas energi för dagens spännande och historiska visningar.

Gamla Uppsala är en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer och mest mytomspunna platser. Här låg redan på 500-talet ett politiskt och religiöst maktcentrum. Gamla Uppsala museum presenterar platsens sägenomspunna historia. Tillsammans med duktiga guider visas utställningen där det finns unika originalfynd, modeller, bildspel, ljudberättelser. Gamla Uppsala museum ligger vid de tre monumentala Kungshögarna, vår guide ta oss med ut till fornminnesområdet där vi får höra om det samhälle som fanns här under järnåldern. Här låg en kungsgård och här samlades svearna för att dyrka sina gudar. Platsen behöll sin betydelse som religiöst centrum långt efter att Sverige kristnats.

ALTERNATIV GUIDNING: “Tyde den som kan”

Runstenar är Skandinaviens äldsta skriftliga källor och hör till Upplands mest spännande kulturarv. De är som portaler till vikingatiden och ibland längre tillbaka än så. I Uppland står runstenarna tätare än någon annanstans. Varför restes de och av vem? Vad berättar de för oss idag? Här finns även runor på föremål från både förhistorisk och modern tid, med olika budskap från den som ristat. Det är bruksföremål som sländtrissa och kalenderstav, men runor kunde också ha rituella eller magiska syften. I Gamla Uppsala finns runstenar i fornlämningsområdet och vid kyrkan. De flesta av dem restes under vikingatid omkring år 1000.

Vi äter lunch på den Odinsborg

Gamla Uppsalas historia är som synes spännande, mycket talar för att Sveriges första Domkyrka byggdes här på 1000-talet. På samma plats, vid kungsgården, uppfördes Sveriges första ärkebiskopskyrka 1164. 1270 flyttades ärkesätet till byn Östra Aros, som skulle bli det moderna Uppsala. Domkyrkan degraderades till sockenkyrka men har ändå behållit sin symboliska betydelse. Kyrkan kommer att visas från insidan av kyrkans duktiga guider.

Pris från: 795 kr

I exemplet ovan ingår: Förmiddagskaffe och smörgås, guidad visning i museet och fornområdet, lunch, visning i Gamla Uppsala Kyrka.

Tillval: busstransport från din hemort, vi hjälper gärna till med bokning.

Obs! Det finns två olika guidningar att välja på. Den klassiska med Vikingar, gravfynd och Kungshögarna. Eller nyheten för 2024 “Tyde den som kan”. Guiden lägger fokus på runstenar, gravfynd och vi tittar vi på runstenar i fornminnesområdet.

Fyll i formuläret för att göra en bokningsförfrågan

    Genom att klicka på "Skicka" godkänner du att Upplandsresan sparar dina personuppgifter och att vi använder den i enlighet med vår integritetspolicy. Denna sida skyddas av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy samt villkor gäller.